Arvokas kupari

Erittäin kierrätyskelpoinen kupari

Kupari on erittäin kierrätys­kelpoinen ja arvokas metalli, siksi sen myyminen ja kierrättäminen on erittäin kannattavaa ja suositeltavaa. Kuparia käytetään vesijohto­putkina, sähkö­johtimina, katto­materiaalina ja monena muuna eri käyttökohteena. Romu­kuparin hinta mukailee kuparin maailman­markkina­hintaa (LME) ja kurssien vaihdellessa myös romukuparin hinta vaihtelee. Romukuparin hintaan vaikuttaa myös materiaalin puhtaus ja siinä mahdollisesti olevat epäpuhtaudet.
A-Kuparin ja B-Kuparin hintaero on noin 0,5€/kg ja B-Kuparin ja C-Kuparin myöskin noin 0,5€/kg, joten hintaeroa A- ja C-kuparin välillä muodostuu jo euron verran. Lajittelu siis kannattaa!

Puijon Romun ostamat romukupariluokat

A-kupari Cu-A

A-luokan kupariromu on ostamistamme kupariromuista kalleinta ja sen laatuvaatimuksetkin ovat siksi tarkimmat. A-kupariksi luemme täysin kirkkaat sähköjohtimet ja kuoritut kuparikaapelit, jotka eivät ole hapettuneet, patinoituneet tai muuten pinnoitettu/maalattu. Mikäli kuparijohtimissa tai -johdoissa on kiinni liittimiä tulisi nämäkin ehdottomasti poistaa. Tummuneet, patinoituneet, pinnoitetut tai muuten epäpuhtaat kupariromut ostamme luokkaa huonompana B-kuparina.

B-kupari Cu-B

B-luokan kupariromu on yleisin romukupariluokkamme. Kupariputket, olivat ne sitten maalattuja, tummuneita tai vaikka kromattuja kuuluvat B-Kupariin. Myös hiukan tummuneet ja patinoituneet muutoin A-Kupariin kuuluvat lajitellaan B-kuparina. Oikein pahoin palaneet, nokeentuneet, patinoituneet, lakatut ja muutoin epäpuhtaat kupariromut ostamme vielä luokkaa huonompana C-Kuparina. Kupariputkista tulee poistaa messinkiset osat ja B-Kupariin kuuluvista sähköjohtimista tulee poistaa kaikki liittimet ja muutkin epäpuhtaudet ja ei-kupariset osat.

C-kupari Cu-C

C-kupari on romukupariluokista alhaisin ja siksi myös hinnaltaan heikoin. Palaneet, oikein pahoin tummuneet ja patinoituneet, lakatut ja nokeentuneet kupariromut kuuluvat C-kupariluokkaan. Ei-kupariset osat tulisi C-kuparistakin poistaa.